16. oktobra smo za učence 4. in 5. razredov pripravili kulturni dan. Polje učenja smo iz šole premaknili v koncertno dvorano in glasbene umetniške ustanove v Ljubljani. V Cankarjevem domu smo najprej poslušali posebej za mlade poslušalce pripravljen glasbeni kulturno-vzgojni program Čudoviti svet glasbil.

V Gallusovi dvorani je spored izvajal Simfonični orkester Slovenske filharmonije. Naši učenci so bili zelo dobri poslušalci. V skladbi Vodnik po orkestru so slišali, kako zvenijo posamezni instrumenti in skupine instrumentov. Potem jih je voditelj Pižama »naučil« kaj je to TEMA in kaj so VARIACIJE,  na primeru petja skladbe Mojster Jaka pa so se naučili glasbenega pojma FUGA. Super so peli, zato so jim zaploskali tudi orkestrski glasbeniki. Z vrstniki iz drugih šol (cca 1200 nas je bilo na koncertu) so bili velikanski pevski zbor. Poučno, zanimivo in hkrati zabavno učenje!

Močno so učenci zaploskali tudi njihovemu vrstniku, harmonikarju Davidu Sabu, ki je na koncertu predstavil lastno skladbo, s katero je zmagal  na Glasbeni olimpijadi, tekmovanju, ki pri učencih spodbuja ustvarjalnost na glasbenem področju.

Po koncertu so učenci 4. razredov raziskovali skrivnosti dvoran in hodnikov največjega kulturnega centra v Sloveniji, Cankarjevega doma, učenci 5. razreda pa so prisluhnili zanimivostim, ki jih skriva filharmonična hiša in pokukali na vajo Zbora Slovenske filharmonije, v katerem poje tudi nekdanja učenka naše šole.

Vreme je bilo sončno in toplo, do odhoda domov smo se sprehodili še po Ljubljani, mimo pomembnih kulturnih ustanov in se vrnili v šolo polni vtisov, veseli, da smo se na zabaven način tudi veliko naučili. Foto Eva Križaj in Nataša Vidmar

učitelj Zdravko, vodja KD

(Visited 57 times, 1 visits today)