Kulturni dan za 6. in 7. razrede smo izvedli v sredo, 13. novembra.  Vsebinsko zelo bogat dan smo začeli v Ljubljani, kjer smo poslušali (in si ogledali) koncert za mlade poslušalce z naslovom Glasbene reke. Na koncertu smo z glasbo obiskali Temzo, Vltavo, Kolpo in Donavo.

Mlade poslušalce je skozi glasbeni kulturno- vzgojni program, ki so ga izvajali vrhunski slovenski glasbeni umetniki (Orkester Slovenske filharmonije, dirigent Slaven Kulenović), vodil Juš Milčinski, sodelovali so tudi plesalci baletnih šol KGB Ljubljana. Zaradi sodobne plesne koreografije in zgodbe je naše učence je še prav posebej navdušila skladba Na lepi modri Donavi. Zelo glasen aplavz je za pesem Vodovodni mož prejel tudi voditelj koncerta. Poleg glasbe so učenci slišali tudi veliko zanimivosti o rekah in skrbi, da ohranimo čisto vodo.

Po koncertu so se učenci 6. razredov odpeljali na Vrhniko, tam so spoznavali Cankarjevo Vrhniko in slišali mnoge zanimivosti iz življenja pisatelja Ivana Cankarja.

Učenci 7. razredov so se po koncertu odpravili v Mestni muzej, kjer so spoznavali  muzejske poklice in čas rimske Emone. Spoznali so vlogo rimskih vojakov v mirnem in v vojnem času ter preizkusili legionarjevo opremo. Ugotavljali so tudi, kakšne so razlike med antično in sodobno družino, kako so se prehranjevali, bili oblečeni in kako so živeli Rimljani različnih slojev.

Kljub dežju smo izvedli vse načrtovane dejavnosti in se tako učenci kot učitelji naučili nekaj novega. Vse dejavnosti so učenci spremljali zbrano, z zanimanjem … Dobro je, da se kdaj polje učenja iz učilnic širi tudi v prostore umetnosti – sredine učilnice so bile kulturne ustanove.

Zdravko Novak, vodja KD

Fotografije Barbara Facija in Eva Križaj

(Visited 97 times, 1 visits today)