V sredo, 27. 3. 2024 je potekal zadnji dan projektnega tedna, kjer so učenci predmetne stopnje spoznavali kulturno dediščino svojega kraja.

6. razred

Tretji dan je druga skupina šestošolcev spoznavala vahče (tradicionalne kruhke na Logaškem) in jih zamesila ter spekla. Zanje so naredili različne namaze. Prva skupina je izdelovala deske, kamor so namazane kruhke potem tudi postavili. V jedilnici so pripravili degustacijo tradicionalnih kruhkov z različnimi namazi.

7. razred

Sedmi razredi so se zadnji dan razporedili v različne delavnice, kjer so izdelovali mozaike, opremo rimskega vojaka, spoznavali in naredili so plakate o rimskih bogovih, spoznali so rimsko hrano, jo pripravili.

8. razred

Tretji dan osmošolcev se je začel z obiskom dveh odličnih pripovedovalk: Simone Kavčič in Petre Rok. Dobro uro sta pripovedovali zgodbe o furmanih, ravbarjih, rabljih in drugem. Med drugim smo izvedeli zgodbo o furmanu Klemnu, pa kako so kaznovali ravbarje, kako je čevljar Marko našel zaboje zlatnikov …

V drugem delu pa so se učenci 8. razredov v 7 delavnicah preizkusili v snemanju videa, sestavljanju kahoota, risanju stripa, oblikovanju družabnih iger, učenju zibenšrita (ples), kuhanju klobase v testu in likovnem ustvarjanju – vse na temo furmanov. 

9. razred

Zadnji dan so zaključili z raziskavo na posameznih področjih turizma v Logatcu, dokončali plakate in predstavitve. Najboljših pet skupin je imelo priložnost svoje ideje in predloge predstaviti tudi županu g. Bertu Menardu.

Peto šolsko uro so se vsi učenci zbrali v šolski telovadnici, kjer so predstavniki vseh razredov pripravili kratek povzetek dela v teh treh dneh. Ob koncu so vsi učenci poskusili kulinarične dobrote in se sprehodili skozi nastalo razstavo. Razstava je na ogled v novem delu šole, nasproti računalniške učilnice.

Vsebine projektnega tedna so nam poleg že omenjenih pomagali sooblikovati turistični vodiči Turističnega društva Logatec, predstavniki turističnega društva Hotedršica, za brezplačen prevoz 9. razredov v Hotedršico pa je poskrbel prevoznik Oblak. Projektnega tedna v takšni obliki ne bi bilo brez izjemnih učiteljev, ki so pripravili vse dejavnosti.

Zapisala: Andreja Dodič, vodja projektnega tedna

(Visited 56 times, 1 visits today)