Leta 1953 je prvič izšla pesniška zbirka otroških pesmi Alojza Gradnika, pesnika iz Goriških Brd. Njegovo delo cenijo še danes mnogi ljubitelji pesniških verzov, tudi v zamejstvu. To so dokazali učitelji Osnovne šole Alojza Gradnika iz Repentabra, kamor nas zadnjih nekaj let vodi pot z namenom povezovanja in ohranjanja narodove identitete.

V sodelovanju s pred kratkim preminulim sinom Alojza Gradnika, Sergejem Gradnikom so ponovno izdali to pesniško zbirko z istim naslovom ob prisotnosti vnuka Marka in njegovih hčera.

V čast je bilo ravnateljici ge. Miši Stržinar, ge. Anici Žakelj, ge. Boži Nagode in ge. Ireni Sivec- Maglica prisostvovati predstavitvi nove izdaje te pesniške zbirke v Prosvetnem domu na Opčinah, kamor smo bili povabljeni 5. 6. 2017. Bogat kulturni program z deklamacijami, ugankamiin zapetimi pesmimi Alojza Gradnika je pospremil zbirko na pot v knjigarne in knjižnice med bralstvo.

Obenem so v sodelovanju s filatelističnim klubom v Trstu izdali osebno poštno znamko in Gradnikov poštni žig.

Tudi učenci 3. r. naše šole so ustvarjali na temo Gradnikove pesmi Narobe svet in ga za nekaj trenutkov resnično postavili na glavo. Njihove ilustracije so prešle v roke ge. Morane Sossi, ki je bila idejni vodja prireditve in njena soustvarjalka. Prebirali jih bodo učenci OŠ Alojza Gradnika na Colu. Ilustracija Danijela Štiha pa bo krasila njihove stene.

    če bluza trga teto Lino

če tak je kje na svetu red,

    je takšen red narobe svet.

(Alojz Gradnik)

Zapisala Irena Sivec- Maglica

(Visited 149 times, 1 visits today)