Letošnjo Novoletno tržnico OŠ Tabor je na prvi decembrski dan najprej zaznamovala bela snežna odeja. Kljub ne preveč prijaznemu vremenu so se že pred 17.uro v šolo začenjale zgrinjati gruče obiskovalcev, željnih videti, kaj so jim letos pripravili učenci in zaposleni šole. In spet so bili, kot že vsako leto doslej, prijetno presenečeni in navdušeni. Letošnja tema, na katero so učenci s svojimi učitelji ustvarjali izdelke in kulturne točke, je bila Slovenija in njene pokrajine. Izkazalo se je, da na takšno temo res ni bilo težko ustvarjati. Ideje in nato izvirni izdelki so se kar kopičili na stojnicah posameznih razredov. Obiskovalci so lahko izbirali med unikatnimi voščilnicami, različnimi novoletnimi okraski, lectovimi srci, okraski iz slame, suho robo, klekljanimi izdelki, nakitom, svečniki, zeliščnimi in kozmetičnimi izdelki, adventnimi venčki, glinenimi izdelki, različnimi poslikavami … in še in še. Izdelki so se prodajali za med. Najbolj oblegani  sta bili ponovno šolska jedilnica in avla v pritličju, saj so se tam obiskovalci lahko posladkali s slastnimi slovenskimi dobrotami, kot so kranjska klobasa, krompir v oblicah, domači flancati, prekmurska gibanica, pršut, različni siri in še kaj. Poseben pečat so letos  tržnici dali naši dragi gostje – učenci in mentorice OŠ Alojza Gradnika iz pobratene občine Repentabor, Društvo invalidov in upokojencev Logatec in Kulturno društvo Živi korak. Ko smo goste iz Repentabra vprašali, kakšni so njihovi vtisi, so jih znali našteti ogromno. Nekaj najbolj zanimivih pa vam predstavljamo:

  • V veliki telovadnici smo imeli nastop. Koliko ljudi! Nič me ni bilo strah pred mikrofonom.(Jan)
  • Zeleni Jurij se je pripeljal na predstavo iz Bele krajine. (Aleksandra)
  • Najbolj sem se zabavala in smejala ob predstavi o psihiatru, ki ga je učitelj poklical v šolo. Tudi on je z učenci igral igrice na pametnem telefončku. (Anna)
  • Najbolj mi je bila všeč Lepa Vida. (Ludovico)
  • Mi smo prikazali Primorsko z lepoto Krasa, ki jih tudi pesnik Alojz Gradnik opeva v otroški zbirki Narobe svet. Ponosna sem, da sem napovedovala. (Maja)
  • Spoznal sem, tudi druge slovenske regije. Zgodbica o zlati ribici je bila zelo lepa. Sedaj vem, zakaj kraju pravimo Ribnica. (Elija)
  • Vsem nam je bilo prijetno od začetka do konca. Začutili smo del vaše skupnosti, kot da bi se vedno poznali. (učiteljica Morana)

V kulturnem programu, nad katerim je bedela učiteljica Darja Merlak in sta ga zelo suvereno povezovala Matevž Špacapan in Ema Klavžar, so se predstavili vsi razredi centralne šole in obe podružnici, OPZ OŠ Tabor in zunanji gostje. Nad vsem, kar so videli in slišali, so bili navdušeni tudi župan Berto Menard, župan Repentabra, podžupana Boris Hodnik in Vladimir Puc, ki je kot predsednik Društva invalidov in upokojencev tudi aktivno sodeloval na tržnici. Še posebej so svoje navdušenje izrazili številni starši, ki so prišli podpret svoje otroke. Z iskrenim odobravanjem so vsi pospremili tudi darilo šole Krajevni  skupnosti  Tabor, ki ga je v prevzela podpredsednica  Katja Rožmanc Kobal . Prejela je ček v vrednosti 1195,94€ (od tega je 200 evrov nakazal Eles d.o.o, ostalo so zbrali učenci na zbiralni akciji papirja). Sredstva bodo namenjena  nakupu  defibrilatorja, ki bo za nudenje prve pomoči ob zastoju srca na voljo tudi v Gornjem Logatcu. Ob zaključku tržnice smo z veseljem ugotovili, da je letošnji izkupiček  presegel 3500 evrov.

Vsi zaposleni, učenci in zunanji sodelavci so spet pripravili lep, nepozaben dogodek druženja z veliko dobrodelno noto. Z nakupom  izdelkov, hrane, srečk  in  s prostovoljnimi prispevki so obiskovalci prispevali nova sredstva za Šolski sklad. Vse skupaj nas je seveda spet najbolj povezala vodja tega največjega šolskega projekta, učiteljica Marija Jereb Lukan, ob strani so ji  neumorno stali predsednica Šolskega sklada, ga. Mateja Podgornik, vodstvo šole in po svojih močeh vsi zaposleni, starši in učenci.

Fotogalerija, (foto- Zoja Notersberg, 8. a)

                                                                      Bojana Levinger,
foto- Zoja Notersberg, 8. a

(Visited 63 times, 1 visits today)