21. marca smo za učence 6. in 7. razredov organizirali kulturni dan. Namenili smo ga glasbi in arhitekturi, pa še malo pisatelju Ivanu Cankarju. V pripravah na kulturni dan v šoli in skozi vse dejavnosti smo učitelji učence spodbujali k spoštovanju pravil kulturnega vedenja in upoštevanju bontona na kulturnih prireditvah.

V Cankarjevem domu smo zato najprej odložili oblačila v garderobe, potem pa odšli v Gallusovo dvorano, kjer smo poslušali komentiran, za mlade poslušalce posebej pripravljen koncert Od opere do muzikala. Učence in učitelje spremljevalce so navdušili vrhunski slovenski izvajalci – Orkester Slovenske filharmonije, dirigent Simon Dvoršak, solisti Eva Černe, Nuška Drašček Rojko, Matjaž Stopinšek, Jaka Mihelač in povezovalka Ana Maria Mitić. Čeprav učenci  te glasbe ne slišijo pogosto v živo, so jih solisti navdušili s petjem arij in pesmi iz muzikalov, spoznali pa so tudi mladega skladatelja Leona Firšta in prvič slišali glasbo, ki jo je napisal za muzikal Veronika Deseniška.

Po koncertu so med malico učenci in učitelji živahno komentirali koncert in vtise. Na Cankarjevo leto smo se spomnili s fotografiranjem pri Cankarjevem spomeniku, potem pa odšli v vetroven dan. Sprehodili smo se mimo stavb in objektov, ki jih je v Ljubljani naredil arhitekt Jože Plečnik (Tromostovje in Pokrita tržnica, Čevljarski most, Križanke, NUK), občudovali arhitektovo delo in učence spomnili na Evropsko leto kulturne dediščine.

Veliko novega smo spoznali in slišali, nova znanja bomo lahko uporabili pri pouku (poučevanje skozi umetnost). Kulturni dan ocenjujemo kot zelo uspešen.

Fotogalerija (Fotografije Eva križaj in Barbara Facija)

Zdravko Novak, vodja KD

(Visited 58 times, 1 visits today)