20. maj bo odslej svetovni praznik čebel in čebelarjev, zato smo si z učenci ogledali razstavo ČD Logatec na OŠ 8talcev. Odlično pripravljena razstava nas je popeljala  skozi zgodovino čebelarstva in opozorila na pomen čebel za prihodnost človeštva.  Verjamemo, da bo z  razglasitvijo svetovnega dneva čebel, svet začel o čebelah razmišljati širše, predvsem v kontekstu pomena zagotavljanja pogojev za preživetje čebel, in s tem preživetje človeka.

21. maj je rojstni dan Antona Janše, ki je v 18. stoletju postal prvi učitelj čebelarstva na svetu.  Službo je opravljal na Dunaju, kakor je s seboj iz domače Breznice na Gorenjskem, prinesel ogromno znanja o čebelarstvu. Njegov nauk je zaukazala sprejeti tudi cesarica Marija Terezija, ki je zahtevala, naj se pri naročilu čebelnjakov upoštevajo preizkušena načela prvega dunajskega čebelarskega učitelja.

Tradicija slovenskega čebelarstva je dolga več kot 300 let in na nas je, da bomo znali upravičiti sloves slovenskega čebelarja in nadgraditi prizadevanja v dobrobit vsega človeštva, saj vsaka tretja žlica hrane je odvisna od čebel.  

Naj povzamem besede g. Boštjana Noča, predsednika ČZS: »Kdor se pomena čebel zaveda, ve, da je »kraljica« živali naša mala pridana ČEBELA«

Fotografije

Antonija Baznik

(Visited 88 times, 1 visits today)