KMALU BO NA MIZAH SPET TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK
Na dan slovenske hrane, ki ga obeležujemo vsak tretji petek v novembru, letos 19. novembra, bo že enajstič potekal Tradicionalni slovenski zajtrk.
Letošnji Tradicionalni slovenski zajtrk bo že enajsti po vrsti in bo potekal bo pod sloganom »Zajtrk s sadjem – super dan!«.
Letos že enajstič po vrsti


Ta dan bomo učencem prvo šolsko uro postregli tradicionalni slovenski zajtrk, ki ga sestavljajo kruh, maslo, med, mleko in jabolko lokalnih pridelovalcev. Prepoznavanje v Sloveniji pridelanih in predelanih kakovostnih proizvodov omogočajo sheme kakovosti Ekološka pridelava, Izbrana kakovost – Slovenija in Integrirana pridelava, s katero se ponašajo kmetijski pridelki oziroma živila, ki so bila pridelana na ekološki način ali s posebnimi lastnostmi kot so sestava, okolju prijazno pridelava, kakovost surovin, dobrobit živali, način krmljenja, dolžina transportnih poti, predelava, hitrost predelave surovin.


Učenje o pomenu prehrane že od malih nog
Glavni namen projekta Tradicionalni slovenski zajtrk je, da že najmlajši spoznajo pomen kmetijstva, živilske industrije, čebelarstva in varovanja okolja. Prav tako je eden ciljev poudarjanje pomena zajtrka za zdravo in uravnoteženo prehrano. Ljudje, ki redno zajtrkujejo imajo boljše prehranske navade, saj v svojo prehrano vnesejo več prehranskih vlaknin, manj nasičenih maščob in lažje vzdržujejo primerno telesno težo. Vsakodnevni zajtrk poskrbi tudi za jutranjo energijo, ki jo še posebej otroci in mladostniki potrebujejo za lažje sledenje učnemu procesu.


Več o pomenu zdravega zajtrka in lokalno pridelani hrani si preberite na povezavi: http://osjarenina.splet.arnes.si/files/2020/11/Dan-slovenske-hrane.pdf

Naj bo vsak dan z zajtrkom začet!
Veronika Škedelj, organizatorka šolske prehrane

(Visited 102 times, 1 visits today)