8. marca smo za učence 4. in 5. razredov OŠ Tabor in POŠ Hotedršica organizirali kulturni dan. Osrednji vsebinski del je bil komentiran simfonični koncert z naslovom Hej, hoj, muzikant postoj! 120 naših učencev je z zanimanjem spremljalo spored skladb slovenskih skladateljev, ki so za temo izbrali slovenske ljudske pesmi in viže. Dva skladatelja – Janija Goloba, ki je med drugim napisal tudi glasbo za film Poletje v školjki, in Alda Kumarja smo spoznali tudi v živo. Še več, med koncertom sta sedela čisto zraven nas in poslušala, kako orkester igra glasbo, ki sta jo napisala!

Na koncertu, na katerem je mladi igralec Žan Koprivnik povedal veliko o narečjih, plesnih vižah in pesmih, smo slišali tudi najstarejši posnetek ljudskega petja pri nas. Kar 115 let je že star! Fino je bilo tudi, ko smo vsi skupaj zapeli ljudsko Čuk se je oženil, zraven pa so igrali glasbeniki Orkestra Slovenske filharmonije.

Po koncertu sta nas čakala vodiča in nas popeljala po Cankarjevem domu. Veliko zanimivega smo slišali, pokazali so nam brk pisatelja Ivana Cankarja , orgle, ki imajo kar 8000 piščali in tehtajo 10 ton in različne dvorane. Vse je zelo lepo urejeno, obiskovalci morajo spoštovati bonton obnašanja. Mi smo zato, preden smo šli v koncertno dvorano, obiskali garderobe in oddali oblačila.

Po fotografiranju pri Cankarjevem spomeniku smo šli pogledat še zunanjost dveh pomembnih glasbenih ustanov: Slovenske filharmonije in Glasbene matice. Na Vegovi ulici smo prešteli kipe skladateljev na Aleji skladateljev. Našli smo tudi kip Gallusa, spomnil nas je, da smo koncert poslušali v Gallusovi dvorani, v kateri je skoraj 1400 sedežev.

Čas je kar prehitro minil. Pogovori na avtobusu so bili živahni – zaradi toplega sonca, ki nas je spremljalo in tudi zato, ker smo veliko videli, slišali, doživeli in se naučili.

Zdravko Novak in učiteljice spremljevalke

(Visited 29 times, 1 visits today)