Želimo si, da bi bil pouk na daljavo čim manj stresen tako za starše, kot za učence. Ker v tem času preživimo veliko časa za računalnikom in uporabljamo različne internetne strani, aplikacije in socialna omrežja, smo še toliko bolj izpostavljeni nevarnostim oz. pastem.

Z namenom varne rabe interneta pri šolanju na daljavo, si preberite spodnja priporočila.

Aplikacije in družabna omrežja

1. Na svoj ali otrokov telefon namestimo le tiste aplikacije, ki so nujno potrebne za izvedbo pouka.

2. Pred namestitvijo vsake nove aplikacije se seznanimo s pogoji in pravili uporabe. Upoštevajmo jih.

3. Preverimo gesla in poskrbimo, da so varna ter da smo jih skupaj z otrokom zamenjali ob prvi uporabi (v primeru, da so gesla dodeljena iz strani upravljalca aplikacije).

3. Po namestitvi aplikacije ali odpiranja računa na družabnem omrežju poskrbimo za ustrezne nastavitve zasebnosti. Te naj bodo nastavljene tako, da otrokovi podatki ne bodo javno dostopni.

4. Uporaba družabnih omrežij za šolske namene ni priporočljiva. Problematičen je vidik zasebnosti, družabna omrežja niso namenjena mlajšim od 13 let in vsebujejo preveč motečih dejavnikov. Če otrok družabna omrežja uporablja, poskrbimo, da bo poznal pasti in tveganja družabnih omrežij in se jih izognil: oglaševanje, igre na srečo, prevare, neprimerne vsebine (nasilne, pornografske), grožnje…

5. Na družabnih omrežjih in preko aplikacij za sporočanje se izvajajo različne oblike spletnega nasilja. Pomembno je, da opazujemo svojega otroka in smo pozorni na morebitne spremembe v vedenju, tudi kar se tiče uporabe računalnika in mobilnega telefona. Pomembno je tudi, da imamo vzpostavljen dober odnos z otrokom, da se nam bo zaupal v primeru, če postane žrtev spletnega nasilja. Pri tem je pomembno, da v primeru, da se mu na internetu zgodi kaj slabega ali naredi napako, ne odreagiramo preveč burno, ga ne kaznujemo in mu ne odvzamemo naprave, saj bomo s tem povzročili, da nam naslednjič za svoje težave ne bo povedal in mu ne bomo mogli pravočasno pomagati.

Varovanje zasebnosti

1. Pri izvajanju različnih nalog za pouk, ki vključujejo snemanje, bodimo pozorni na razkrivanje zasebnosti. Snemanje v stanovanju lahko razkrije zasebnost otroka, družine in doma.

2. Če se mora otrok posneti pri dejavnosti (npr. telovadba, petje ipd.), preverimo, kam se bo posnetek posredoval, kje in koliko časa se bo hranil, to vam bo povedal učitelj. Posnetkov ne objavljajmo javno na platformah za deljenje video posnetkov (npr. YouTube in Vimeo), ali delimo na družabnih omrežjih (npr. Facebook, Instagram, Snapchat), ker ne bomo imeli nadzora nad tem, kdo vse bo posnetek videl. Video posredujmo le preko spletne učilnice. Če uporabljamo oblačne storitve hrambe datotek (npr. OneDrive, Dropbox, Google Drive), potem posnetek posredujmo preko te storitve, čas, ko je posnetek na voljo za prenos, pa omejimo.

3. Otroka poučimo o pomenu zasebnosti in ga naučimo varovati svojo zasebnost. Bodimo pozorni, kaj objavlja na družabnih omrežjih. Poskrbimo, da ne bo objavljal osebnih podatkov, svojih (neprimernih, razgaljenih, golih) fotografij in posnetkov, posnetkov, ki lahko razkrivajo lokacijo ali druge občutljive podatke.

Prekomerna raba

Pri pouku na daljavo, otrok veliko časa preživi pred računalnikom ali mobilnim telefonom. Zato je nujno, da čas, ki ni namenjen pouku, zapolnimo z aktivnostmi, ki ne vključujejo naprav z zasloni. Sprehod v naravo (park, gozd, travnik, ob vodi itd.) bo imel zelo pomirjujoč učinek na vse družinske člane – dovolj je že pol ure na dan. Športne aktivnosti pomagajo sprostiti odvečno energijo in krepijo telo, zato ne smejo manjkati. Skupne družinske aktivnosti, ki ne vključujejo naprav z zasloni, imajo tudi ugoden učinek na vse družinske člane, nas povezujejo, preko njih razvijamo veščine odnosov in sobivanja, ki so izredno pomembne tudi za kasnejše življenje otrok.

Noč naj bo namenjena spanju. Vsaj uro pred spanjem naj otrok ne uporablja računalnika ali mobilnega telefona. Računalnik in telefon naj ponoči ne bosta v otroški sobi. Predvsem telefon lahko povzroča motnje spanja z obvestili. Za optimalen razvoj otroka in najstnika je potrebna vsakodnevna zadostna količina nemotenega spanca.

Priporočljivi so dnevi brez digitalnih naprav (digitalni post). V življenju otrok naj bo vsaj en dan v tednu povsem brez televizije, računalnika, mobilnega telefona ali tablice. Pri najstnikih pa naj bo vsaj en dan posvečen aktivnostim, ki ne vsebujejo digitalnih naprav. V tem dnevu naj mobilni telefon uporabljajo kar se da malo.

Za otroke so navodila, kako bodo poskrbeli za svojo varnost na spletu, v priloženem dokumentu: ZA-OTROKE-NAPOTKI-ZA-DELO-NA-DALJAVO

Pripravila:

Katja Draksler

Univ.dipl.soc.ped

Koordinatorka za medvrstniško nasilje

Viri: Gradiva za otroke in mlade: Priporočila za skrb za spletno varnost za otroke in mlade. Dostopno na: https://programneon.eu.

Priporočila za starše pri izvajanju pouka na daljavo. Dostopno na: https://safe.si.

(Visited 72 times, 1 visits today)