Danes sta nas obiskali ustvarjalki projekta Naša mala knjižnica in s seboj pripeljali posebno gostjo.

Letos smo v razredu prebrali štiri knjige, peto smo pravkar začeli, šesta pa ostane za konec šolskega leta. Med prebranimi je bila tudi zgodba o Mini HB – živahni deklici, polni domišljije. Mina v svoj zvezek zapisuje same zanimive reči; osebne zadeve in izmišljene zgodbice. Na poti do uspeha jo spodbuja superjunakinja Čudomačka, glavo ji meša simpatičen Jakob, stvari pa otežuje neprilagodljiva učiteljica Valentina.

Ta čudovit svet deklice Mine je ustvarila italijanska avtorica Susanna Mattiangeli, ki je leta 2018  prejela eno najprestižnejših italijanskih nagrad na področju otroške književnosti – Andersenovo nagrado za pisateljico leto. V čast nam je, da smo jo danes lahko gostili.

Čeprav je bila pri nas v razredu le kratek čas, smo lahko začutili, kako izjemna umetnica je in kako dober čut ima za otroke; za njihovo domišljijo, za njihov svet.

Otroci so prisluhnili njeni razlagi, kako je nastajala knjiga in jo spraševali najrazličnejše zanimive reči, ona pa jim je z veseljem odgovarjala. Nekateri so se preizkusili v govorjenju angleščine in odlično jim je šlo. Potem je vsak narisal še svojega superjunaka, mu določil dobre in slabe lastnosti in napisal delček zgodbe. Vse izdelke je pisateljica pregledala, prevajalka pa ji je vse zapise prevedla. Otrokom je povedala, da bo njihove slike pokazala ilustratorki knjige Mina HB.

Veseli smo takih obiskov, ki nas napolnijo s posebno energijo. Še bomo brali …

Nataša Vidmar

(Visited 106 times, 1 visits today)