V letošnjem šolskem letu se je OŠ Tabor priključila projektu Krokus v sodelovanju z društvom Sinagoga Maribor. Pred jesenskimi počitnicami smo z Irske dobili čebulice rumenih žafranov (krokusov). Podarilo jih je združenje HETI (Holocaust Education Trust Ireland), ki mladim in šolarjem, starim 11 let in več, podarja čebulice rumenih krokusov. S sodelovanjem v projektu želimo učencem predstaviti holokavst in s tem opozarjati in ozaveščati o nevarnostih rasizma in nestrpnosti.
Izvedli smo delavnico, na kateri so se učenci seznanili s cilji projekta in razpravljali o zgodovinskem ozadju holokavsta. Učenci devetih razredov so v sredo, 16. novembra, krokuse posadili na šolskem vrtu v spomin na milijon in pol judovskih otrok, ki so bili žrtve nacističnih grozodejstev.
Zakaj rumeni žafrani? Rumena barva je barva Davidove zvezde, ki so jo morali Judje nositi v času nacistične Nemčije. Žafrani so budilci pomladi in novega rojstva, hkrati opominjajo na grozote holokavsta in genocida med drugo svetovno vojno .
Rumene cvetlice nas bodo zgodaj spomladi spominjale na rumene Davidove zvezde, ki so jih bili Judje prisiljeni nositi v času nacistične vladavine. Z učenci se bomo otrok, ki so umrli v holokavstu še posebej spomnili 27. januarja, na mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta. Na ta dan je namreč Rdeča armada leta 1945 vkorakala v največjo »tovarno smrti«, koncentracijsko taborišče Auschwitz na Poljskem, in se soočila z grozotami nacističnega uničevalnega aparata.
Cilj in želja je, da bi v bližnji prihodnosti cvetelo več kot 1,5 milijona žafranov.

Antonija Baznik in Saša Mivšek Jereb

(Visited 123 times, 1 visits today)