09festival_gledaliskih_sanj2016_foto_Mankica_Kranjec (800 x 534)Gledališčniki OŠ Tabor so se tako kot že vrsto let, tudi letos udeležili festivala Gledališke sanje, ki ga že 14 let prireja Pionirski dom v Mladinskem gledališču in drugih lokacijah. Letos je festival potekal v Festivalni dvorani Pionirskega doma. V desetih dneh se je zvrstilo 49 predstav iz različnih slovenskih krajev, zamejstva in tujine. Na odru se je v desetih dneh predstavilo dvesto mladih igralcev, predstave pa si je ogledalo preko devet tisoč gledalcev. Strokovno komisijo 14. otroškega festivala gledaliških sanj so sestavljali:  Staša Bračič (dramaturginja), Rajko Stupar (dramski igralec, režiser in gledališki pedagog) in Niko Goršič (dramski igralec in režiser). Nagrade so podelili naši priznani igralci: Igor Samobor, Tina Gorenjak, Klemen Janežič in Milena Zupančič.

Gledališčniki, kar 28 jih je letos vztrajalo do prve postavitve na oder, so pod mentorstvom Špele Delux, Darje Merlak in Bojane Levinger otvorili gledališko dopoldne festivala v sredo, 6. aprila 2016. Ker so bili na vrsti prvi, ni bilo časa za tremo, zavesa se je dvignila in treba je bilo dati vse od sebe. In so se potrudili in res dali od sebe vse, kar zmorejo. S svojo predstavo »Sori, odraščam«, za katero je osnovno besedilo prispevala Barbara Renčof, so prepričali tako publiko kot žirijo. Tako so v nedeljo,10.4., na podelitvi nagrad  prejeli najvišjo nagrado festivala za najboljšo gledališko predstavo. Mladi, med katerimi vrši od silovitih čustev, strahov, predsodkov, pa vse do ljubezni, popeljejo gledalce v skrite kotičke srca. To je predstava, ki gane do solz, so zapisali člani strokovne žirije. Mladi igralci z mentoricami niso imeli lahkega dela. Sprva zelo preprost gibalno – simbolni material prerašča v zelo zrelo in jasno sporočilo. V predstavi se mladi dotaknejo čustev, ki jih sicer zelo radi skrivamo pred drugimi.

Glavno sporočilo predstave, ki se dotakne gledalcev pa je, da so mladi tisti, ki nam kažejo ogledalo, našim predsodkom, strahovom in napakam.

Po slavju v Ljubljani so gledališčniki prejeli še obvestilo, da so prejeli  tudi srebrno priznanje na  Območnem srečanju otroških gledaliških skupin na Odru mladih v Logatcu in se uvrstili na regijsko srečanje JSKD, ki bo maja na Vrhniki. Še prej, 26. aprila, pa se bodo predstavili najprej učencem OŠ Tabor, popoldne na gledališkem popoldnevu pa še staršem, sorodnikom, prijateljem in vsem zunanjim ljubiteljem gledališča.

Članek na RTV strani

Še enkrat iskrene čestitke!

Mentorice in avtorica besedila

(Visited 37 times, 1 visits today)