BKF_OSTabor_DragoljubaBencina_1Državna sekretarka na MZZ Dragoljuba Benčina se je v okviru vladnega obiska v regiji seznanila z vključevanjem begunskih otrok k pouku na naši šoli. Prisoten je bil tudi gospod župan Berto Menard. Zbrane je najprej nagovorila gospa ravnateljica in jim predstavila naše afganistanske učence in učiteljice, ki delajo z njimi.

V pogovoru smo poudarili, da je vključitev afganistanskih otrok – po dva sta v prvem in drugem razredu ter ena učenka v petem – potekala brez težav, saj smo se nanjo temeljito pripravili. Otroci, pa tudi njihovi starši, so jih zelo lepo sprejeli. Ravnateljica je povedala, da so bili tudi tisti starši, v katerih je prihod beguncev vzbujal določene strahove pomirjeni, ko so dobili vse informacije, posebej od svojih otrok, ki so sošolci malih beguncev.

Kot največjo oviro pri delu z otroci azilanti smo izpostavili nepoznavanje jezika, zato je pomoč prevajalca iz Slovenske filantropije zelo dobrodošla. Begunski otroci  imajo še vedno dodatne ure slovenščine. Sicer pa so se že v veliki meri vključili v redni pouk. Učiteljice so povedale, da so zelo hitro učljivi in vedoželjni, tako da hitro napredujejo.

Gospod župan  nam je povedal, da se v četrtek pričakuje okoli 20 beguncev iz skupine, ki bo v Slovenijo premeščena iz Grčije. Prišle naj bi večinoma družine, za zdaj pa ni znano, koliko šoloobveznih otrok bo med njimi. Gospa ravnateljica se je z OŠ 8 talcev že dogovorila, da bo naslednja skupina begunskih otrok vpisana na to drugo logaško šolo.

Zbrane smo seznanili še z določenimi težavami s katerimi se srečujemo pri delu z begunskimi otroki, in sicer, da vnaprej nimamo podatkov o tem, koliko begunskih otrok se bo vpisalo; slaba komunikacija med ministrstvi; pomanjkanje strategije, kam namestiti begunske otroke, ko bodo oddelki zapolnjeni; plačevanje dodatnih aktivnosti za te otroke; odobritev dodatnih ur slovenščine.

Državna sekretarka Benčina je zagotovila, da bo slišano prenesla pristojni ministrici. Kot je še povedala, bo precejšnja sredstva za izobraževanje begunskih otrok Sloveniji namenila EU. Izrazila je upanje, da bo pozitivnih primerov, kot je OŠ Tabor, še veliko, opozorila pa, da lahko v prihodnjih nekaj letih vsak mesec pričakujemo prihode od 40 do 50 novih prebežnikov v državo. (foto g. Korenč)

  BKF_OSTabor_DragoljubaBencina_4 BKF_OSTabor_DragoljubaBencina_7 BKF_OSTabor_DragoljubaBencina_8 IMG_5793 IMG_5801 IMG_6187 IMG_6200

 

Zapisala: Saša Mivšek Jereb

(Visited 144 times, 1 visits today)