10. oktobra smo za učence 4. in 5. razreda  organizirali Kulturni dan. V Ljubljani smo šli najprej na koncert v Cankarjev dom. Igral je Orkester Slovenske filharmonije, s pomočjo povezovalca Boštjana Gorenca Pižame smo spoznali glasbila v simfoničnem orkestru. Naučili smo se, da je gumbna harmonika drugačna od klavirske in diatonične in v Gallusovi dvorani videli velikanske orgle.

Po koncertu so si učenci 4. razreda z učiteljicami ogledali kako velik je Cankarjev dom, obiskali dvorane in slišali veliko zanimivosti o tej kulturni hiši. Tudi o pisatelju Cankarju in njegovih brkih.  Učenci 5. razreda so šli v Opero in balet SNG Ljubljana, kjer sta jih prijazna vodnika peljala po prenovljenih prostorih, v katerih delajo instrumentalisti, operni pevci in baletniki. Lože v zlatih barvah, žametni stoli v parterju, zaodrje in orkestrska jama – vse je bilo tako novo in zanimivo!

Po končanih ogledih smo se z učenci odpravili še na sprehod po Ljubljani, šli smo mimo stavbe parlamenta, Glasbene matice in se fotografirali pred Dramo SNG Ljubljana in stavbo Slovenske filharmonije.

Vrnili smo se z veliko lepimi vtisi, novimi znanji in aplavzom, ki so nam ga namenili glasbeniki Orkestra SF, ker smo na koncertu tako dobro zapeli Mojster Jaka.

Kakšen dan smo preživeli si lahko ogledate tudi v fotogaleriji.

Učitelj Zdravko Novak

(Visited 36 times, 1 visits today)